Първа по рода си в България и единствена на Балканите лаборатория

...
Първа по рода си в България и единствена на Балканите лаборатория
Коментари Харесай

Уникална за Балканите лаборатория за дородови ДНК тестове откриват у нас

Първа по рода си в България и единствена на Балканите лаборатория за неинвазивна скрининг диагностика за вродени генетични болести на плода отвори порти в СБАЛАГ " Майчин дом " в София през днешния ден, оповестява Българска телеграфна агенция.

Новата лаборатория ще работи в актуализирания медицински център към болничното заведение. 

„ Преимуществото на този тест е, че може да спести нуждата, в случай че преценим, че при една бременност има избрани опасности плодът да е обиден от генетични аномалии, да се правят операции, които носят риск за бременността ”, изясни проф. Савов пред bTV.

За разлика от другите операции, генетичните аномалии се откриват само посредством взимане на кръв. Най-ранният период, при който може да бъде извършен ДНК тест, е при навършена 9-та седмица на бременността. Досега пробите на бременните, които са имали потребност от спомагателни проучвания, са били изпращани в чужбина.

Ръководителят на лабораторията проф. Алексей Савов съобщи, че с новата лаборатория разноските ще намалеят, а и доста ще се спестят паниките и вероятните затруднения за дамите, уточни той.

Обновеният медицински център към болничното заведение ще предлага най-новата и съвременна инсталация в региона на извънболничната АГ помощ - офис хистероскопия, спектрален скриниг за рак на шийката на матката, скрининг за рак на гърдата и други

На откриването участва зам.-министърът на опазването на здравето Бойко Пенков и шефът на болничното заведение Иван Костов. Пенков пожела на екипа на болничното заведение да са все по този начин сполучливи.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР